Informatii generale despre E-tigari

Ce contine e-lichidul?
Ingredientele din lichidul utilizat de tigara electronica, sunt:
- glicerina vegetala si/sau propilen glicol,
- apa,
- nicotina pura,
- arome.
Cantitatile ingredientelor din e-lichid, difera in functie de producator si aroma.
Glicerina Vegetala : este un lichid secundar, obtinut prin prelucrarea plantelor, folosit in compozitia multor produse (siropuri, produse farmaceutice, cosmetice), fiind considerat si un aditiv alimentar.Glicerina vegetala e responsabila de producerea “fumului” de catre tigara electronica. Cu cat cantitatea de glicerina din e-lichid e mai mare, cu atat se produc mai multi vapori.
Propilen Glicolul : este un lichid incolor, insipid, umectant, cu bune proprietati bacteriostatice si se poate conserva pentru multi ani. Propilen glicolul este un aditiv alimentar si este folosit ca excipient pentru produsele farmaceutice pe baza de plante. Functia cea mai importanta a propilen glicolului este aceea ca intensifica aroma prezenta in e-lichid dar este si “producator” de vapori.
Apa : din compozitia lichidului de tigara electronica este, de regula, apa distilata. Aceasta constituie cca 10% din cantitatea de e-lichid.
Nicotina pura : este extrasa din tutun. Ea este responsabila de crearea dependentei fata de tigari si tot ea ofera satisfactia dobandita, dupa ce fumezi o tigara. Deasemenea, studiile facute au aratat ca nicotina este o substanta vasoconstrictoare.
Aromele : din e-lichid, sunt arome alimentare folosite in cofetarii si in general, in industria alimentara. Exista companii care s-au specializat in producerea aromelor, special pentru tigari electronice, incercand sa imite cat mai fidel gustul tutunului si rezultatele sunt satisfacatoare. Aromele din e-lichid sunt variate, astfel incat pot satisface aproape toate gusturile. Exista arome de: tutun, cafea, ciocolata, mere, capsuni, menta, vanilie, etc. Proportia aromelor in e-lichid variaza intre 3 si 10%.
Afecteaza sanatatea?
E-lichidul este considerat a fi o substanta toxica (la inghitire) si este etichetat corespunzator. Deasemenea, este indicat a nu se lasa la indemana copiilor si nici nu trebuie inghitit.
Aceste specificatii exista datorita faptului ca nicotina in stare pura este toxica atunci cand este ingerata. DAR, in cazul utilizarii unei tigari electronice, cartusul contine o cantitate FOARTE MICA de e-lichid, prin urmare nu este toxic pentru organism sa folosesti o tigara electronica.
Glicerina vegetala este considerata a fi inofensiva pentru organism.
Propilen glicolul este o substanta chimica a carei prezenta in e-lichidul tigarilor electronice a fost mult contestata. Totusi, dupa o simpla cautare pe wikipedia.org, se constatata ca aceasta substanta este intens folosita pentru : produse farmaceutice ( de remarcat aici –diazepamul), produse de patiserie (folosit ca solvent pentru coloranti alimentari), industria produselor cosmetice, etc. Utilizarea pe termen lung are risc de toxicitate scazut. Oricum, acum se poate utiliza e-lichidul avand la baza ori propilenglicolul (PG) ori glicerina vegetala (VG).
Aromele, la fel ca cele folosite in industria alimentara, nu dauneaza, fiind prezente in cantitati mici in compozitia e-lichidului.
CONTRAINDICATII :
Daca sunteti deja fumator, in principiu dintre toate elementele continute de tigara clasica,Tigara Electronica pastreaza doar nicotina si aroma de tutun. Dispar toate efectele nocive ale gudronului, tarului si celor cateva mii de componente chimice nocive ale fumului de tigara. Exista totusi situatii cand nu ar trebui sa fumati deloc. Produsul nu este recomandat pentru:
- tinerii sub 18 ani.
- persoanele alergice la nicotina, daca se folosesc rezerve cu concentratie mai mare de 0mg.
- persoanele care sufera de boli cardiace, fara consultarea prealabila a medicului.
- persoanele care sufera de angina, astm, sau alte boli respiratorii grave.
- bolnavii de diabet zaharat, fara consultarea prealabila a medicului.
- femei insarcinate si mame care alapteaza.
- persoanele care sufera de boli cronice grave, epilepsie, fara consultarea prealabila a medicului.